Agrarisch

Caitewick Western Stables

De Caitewick Western Stables bouwde hun nieuwe westernstal in 2010. De Caitewick Stables is zeer bekend bij diegenen die de Reining sport beoefenen.  

Vraagstuk

De laatste jaren ontstond het idee om de stallen meer te verduurzamen. Daarnaast ervaarde het team van Caitewick Stables dat het donker was in de stallen, waardoor de lampen altijd aan moesten. 
Vanwege de hoge eisen die ze stellen aan het klimaat en comfort voor de paarden wilden ze alleen profiteren van de voordelen van daglicht, zonder de nadelen zoals opwarming en verblinding.

Oplossing

In de stallen en de wasplaats zijn 24 Powerdaylight daglichtsystemen geplaatst, die diffuus daglicht verspreiden. De plafondplaten zijn strak afgewerkt in het Dupanel plafond. Daarnaast zijn de daglichtbuizen voorzien van INFRAREDuction-technologie, gebruikmakend van een gepatenteerd proces om infraroodgolflengten te extraheren bij de eerste lichtstuiting voordat ze door de buis kunnen worden overgedragen, waardoor warmte wordt verspreid voordat deze ooit het gebouw binnenkomt. Toonaangevende daglichttechnologie zorgt voor een ongeëvenaarde overdracht van natuurlijk licht, met minimale warmtewinst.

Klant aan het woord

Manager bij Caitewick Western Stables, Miranda Hendrikse, is uitermate tevreden met het daglicht dat met de Solatube daglichtsystemen de stallen verlicht. Er is echt een duidelijke verbetering van het binnenklimaat merkbaar.

Stoeterij Zandvliet

Paarden die op internationaal niveau presteren verdienen het beste licht in de stal, daglicht dus. Stoeterij Zandvliet heeft haar stallen gevestigd in een prachtig pand, met daarboven kamers voor het personeel. Er is al langer een wens om daglicht in de stallen te krijgen, maar tot voor kort werd dit onmogelijk geacht.

Vraagstuk

Boven de stallen bevinden zich een aantal appartementen. Deze moeten bewoonbaar blijven, maar er moet wel daglicht doorheen getransporteerd worden. Het is dus een uitdaging om de Powerdaylights dusdanig te plaatsen dat het daglicht op de gewenste plek komt. Zonder hierbij in de appartementen op een vervelende plek te zitten.

Oplossing

Door middel van een nauwkeurig lichtplan zijn de 6 Powerdaylights Ø 53 cm op de juiste plek geplaatst. In het appartement zijn ze mooi weg gewerkt door middel van een ombouw. In de stal komen ze perfect in het gangpad, net voor de stallen uit. Zo profiteren de paarden optimaal van het daglicht.

Dekstation de Nieuwe Heuvel

De Nieuwe Heuvel in Lunteren breidde in 2013 de manege en hengstenhouderij uit met een EU-station. Door te voldoen aan de laatste eisen voor EU-certificering kan er nu sperma van alle hengsten worden ingevroren en verstuurd worden over de hele wereld.

Vraagstuk

Eén van de eisen van de EU-certificering is dat contact met de buitenwereld moet worden vermeden om ziektes te voorkomen. Door het plaatsen van grote ramen om de binnenplaats hebben bezoekers nu toch de gelegenheid om de hengsten te bekijken. Om ook voldoende daglicht in de stallen te hebben was er in eerste instantie een lichtstraat voorzien. In combinatie met de glaswand zou dit echter voor schittering zorgen; zowel onprettig voor de paarden als de bezoekers.

Oplossing

In de stallen zijn 18 Solatube daglichtsystemen ingebouwd die diffuus daglicht verspreiden. De plafondplaten zijn strak afgewerkt in het houten plafond en vormen een mooi geheel. De Solatubes zijn gecombineerd met een verlichtingsarmatuur, waardoor uit hetzelfde systeem zowel overdag als ’s avonds licht komt. Door de hoge isolatiewaarden van het Solatube systeem wordt de isolatieschil behouden in het gebouw en blijven warmte en kou buiten.

Klant aan het woord

Het resultaat is super. De Powerdaylights zijn strak afgewerkt en geven een zeer licht resultaat. Ook ’s avonds ziet het er mooi uit door de combinatie met de lampen.

Varkensstal Achten uit Gassel

Varkenshouder Achten uit Gassel heeft een nieuwe stal laten bouwen voor zijn varkens. Hij heeft dit volgens de huidige vereisten uitgevoerd, namelijk met het oog op de arbeidsomstandigheden en een goede leef­omgeving voor de fokzeugen.

Vraagstuk

De eigenaar wilde de nieuwe stal laten voldoen aan de eisen van de ‘Maatlat Duurzame Veehouderij’ (MDV). Een MDV-stal draagt door zijn maatregelen bij aan diergezondheid, dierenwelzijn en verduurzaming van de veehouderij. Daarnaast bevorderen de maatregelen het maatschap­pelijk verantwoord ondernemen (MVO) in de agrarische sector. Om de benodigde punten te behalen voor de MDV is voldoende daglichttoetreding in de stal één van de punten welke wordt aangepakt.

Direct zonlicht via een raam is uit den boze, omdat dit extra veel warmte doorlaat of juist bij vriesweer warmte verliest. Met als resultaat dat het binnenklimaat van de stallen verstoord wordt, dit geeft grote onrust bij de varkens.

Oplossing

Er is gekozen voor Powerdaylight, met dit systeem wordt het daglicht via reflec­terende buizen indirect de stal binnen gebracht. De plafondplaat verspreidt het licht diffuus de ruimte in. Powerdaylight is bovendien goed geïsoleerd, dit zorgt ervoor dat het binnenklimaat optimaal blijft voor de varkens. Hierdoor is er geen risico op hittestress, wat belangrijk is om de rust in de stallen te behouden. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden van het personeel verbeterd. De aanwezigheid van daglicht in de stallen oogt diervriendelijk en geeft een goede uitstraling naar omgeving en consument.

Door onder andere de aanpassing van daglichttoetreding krijgt de stal het DMV-certificaat, waarbij de boer kan deelnemen aan de fiscale regelingen MIA en Vamil.

Klant aan het woord

Het is prettig om de hele dag in het zonlicht te zijn en ik wil dat het onze fokzeugen aan niets ontbreekt. De vijf weken in deze kraamkamer moeten zo prettig mogelijk verlopen voor de zeugen. Zo hebben wij geïnvesteerd in de klimaatregeling, zodat de zeugen en biggen zich in een aangenaam leefklimaat bevinden. Als boer voel ik mij prettiger in deze stal, dan in de andere ruimte zonder Powerdaylights. Dit is een stal om trots op te zijn.

Lindepluim in Lettele

Lindepluim in Lettele heeft twee nieuwe, moderne kippenstallen laten bouwen voor scharrelvleeskuikens.

Vraagstuk

De stallen moeten zo ingericht zijn dat bij een buitensterkte van 1200 lux daglicht, 20 lux aan daglicht binnen beschikbaar is. Daarnaast moet de stal ook verduisterd kunnen worden.

Oplossing

Aan de hand van het opgestelde lichtplan zijn per stal 14 Powerdaylight daglichtsystemen geplaatst. Het systeem brengt gemiddeld 20 lux daglicht door de hele stal. Door middel van schuiven kan op ieder moment een donkerperiode worden gecreëerd. Het Powerdaylight systeem behaalt daarbij hoge thermische isolatiewaardes en besparing op de energierekening voor de kunstverlichting.

Klant aan het woord

Onze nieuwe kippenstallen zijn door diverse instanties goedgekeurd. Het vele daglicht dat via de Powerdaylights binnenkomt draagt bij aan de gezondheid en welzijn van onze kuikens.

Maatschap van Kempen

De stallen van Maatschap van Kempen bevinden zich in Leunen. Het bedrijf is aangesloten bij “Het Varken van Morgen”. Dit initiatief richt zich op de drie thema’s dierenwelzijn, milieu, en mens en gezondheid. 

Vraagstuk

De minimumeis van 2% daglichtoppervlakte die wordt gesteld door Maatlat Duurzame Veehouderij was al behaald door een ramenstrook. Voor de werknemers en voor de dieren is het prettiger om meer en natuurlijker licht in de afdelingen te hebben. Lichtdoorlatende platen waren geen optie, aangezien deze op den duur groen uitslaan en daardoor minder licht door laten.

Oplossing

In de stallen zijn verscheidene Powerdaylight Ø 53 cm geplaatst. Overdag is kunstlicht niet meer nodig en bespaart Van Kempen op zijn energierekening. Door gebruik te maken van de sandwichpanelen doorvoeren sluiten deze perfect aan bij het dak en wordt lekkage voorkomen. Vanwege de speciale coating op de koepel is het Powerdaylight daglichtsysteem onderhoudsarm.

Klant aan het woord

In de afdelingen met de Powerdaylights is het prettiger voor de dieren en de mensen die er werken. Alleen in de winter worden de zeugen ’s ochtends nog met de TL-verlichting aan gecontroleerd. De rest van de dag zijn bij ons de TL’s uit en is er voldoende licht door de Powerdaylights. In de lente hebben we de ramenstrook aan de zuidzijde van de stal wit laten kalken om het felle directe zonlicht niet op de varkens te krijgen. De Powerdaylights geven prettig diffuus licht.

Kinderboerderij De Wilgenhof

Bij Kinderboerderij De Wilgenhof in Rotterdam maken bezoekers kennis met een variatie aan boerderijdieren. De boerderij beschikt daarnaast ook over schooltuinen en een lescentrum. 

Vraagstuk

De afgelopen jaren zijn verschillende maatregelen genomen om de stadsboerderij te verduurzamen. Zonnepanelen zijn geplaatst voor het opwekken van elektriciteit en op het dak van het lescentrum zijn planten aangebracht ter isolatie en als waterberging.

De hokken van de dieren hadden kleine ramen, waardoor weinig daglicht naar binnen scheen. Echter, directe zoninstraling moet vermeden worden, omdat dit kan zorgen voor hittestress. Om de warmte en kou buiten de ruimtes te houden werd naar een passend alternatief gezocht.

Oplossing

De Solatube daglichtsystemen brengen gezond diffuus daglicht in de verblijfsvertrekken van de dieren. Tegelijkertijd hebben de tubes een hoge isolatiewaarde, wat zorgt voor minimale temperatuurverschillen. Daarnaast bespaart de boerderij op zijn energierekening, omdat de kunstverlichting alleen aan gaat wanneer bezoekers in de hokken zijn.

Klant aan het woord

Wat ik vooral heb gemerkt is dat extra daglicht goed is voor het welzijn van de dieren. Bijkomend voordeel is dat ook de bezoeker zich prettiger voelt in de verblijfsvertrekken van de dieren.

Schaapskooi Edese Heide

Op de Edese Heide is een schaapskooi in traditionele stijl gebouwd. Milieuvriendelijkheid, hygiëne en dierenwelzijn staan bij de stichting Edese Schaapskudden en haar herders hoog in het vaandel.

Vraagstuk

Daglicht is belangrijk voor schapen. Vooral in de winter als de schapen de hele dag binnen staan is de toetreding van daglicht onmisbaar. De schaapskooi heeft echter traditionele, kleine ramen. Hierdoor komt er te weinig daglicht binnen voor optimaal leefcomfort voor de dieren en voor een gezonde werkomgeving voor de herders.

Oplossing

Vijf Powerdaylight Ø 35 cm daglichtsystemen zorgen ervoor dat er voldoende daglicht in de schaapskooi binnenkomt. Deze duurzame oplossing zorgt ervoor dat de kunstverlichting overdag uit kan blijven. De kleine Powerdaylight lichtkoepels op het dak vallen nauwelijks op, waardoor het eigen karakter van de schaapskooi blijft behouden.

Klant aan het woord

Dankzij de Powerdaylights is de ruimte op een milieuvriendelijke manier verlicht. De kunstverlichting hoeft minder vaak aan. Ik merk dat het daglicht prettig is voor de schapen en voor mij om in te werken.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.