Zorg en welzijn

Rust- en verzorgingstehuis Ter Urselinen

Daglicht in de zorg is van enorm belang voor werknemers, bezoekers en bewoners. Zo hebben bijvoorbeeld ouderen meer licht nodig dan jongeren. Dit heeft te maken met het feit dat het visuele vermogen afneemt naarmate de mens ouder wordt. Niet voor niets dat in rust- en verzorgingstehuizen de daglichtvoorziening vaak goed geregeld is. Veel daglicht is op deze plaatsen is onmisbaar, omdat het, in sterkere mate dan bij volwassenen, samenhangt met de biologische klok van ouderen. Ook in rusthuis Ter Urselinen in Brussel is er over de daglichttoetreding nagedacht.

Het rustoord Ter Urselinen in Brussel bestaat al ruim tweehonderd jaar. Het verzorgingstehuis is in handen van OCMW van Brussel. Het idee om een bejaardentehuis van dit grote pand te maken kwam van Napoleon in het jaar 1805. Hij heeft het pand aan de stad gegeven. Er verblijven op dit moment 120 bejaarden en er zijn 80 personeelsleden werkzaam.

Vraagstuk

De vraag naar meer daglichttoetreding komt vanuit de directeur van het rusthuis. Directeur A. Kenis: ‘’Het gaat om een geklasseerd gebouw dat beschermd is door de stad Brussel. Het wordt gerenoveerd tot een modern en hedendaags rust- en verzorgingstehuis. Aangezien het om de zorgsector gaat, is er sprake van een minimale verplichting van daglichtvoorziening per kamer.’’

Oplossing

Directeur A. Kenis: ‘’Om met zo min mogelijk aanpassingen toch zoveel mogelijk aan daglicht naar binnen te halen is er voor Powerdaylight gekozen. Dit is gebeurd, al rekening houdend met het feit dat het een beschermd gebouw met Frans dak van zink betreft. Het uiterlijk verschijn van het gebouw was belangrijk om te behouden. Door middel van Powerdaylightkon dit gerealiseerd worden!’’

Klant aan het woord

Het daglicht is echt zéér aangenaam, dat zeker niet te koud overkomt. Het daglicht wordt diffuus over de hele ruimte verspreid zonder te verblinden en toch voelt het zacht en gezellig aan. Ook in onze volgende renovatiewerken zullen kamers worden voorzien van Powerdaylights waar nodig is!

A. KenisDirecteur

’Ik vind het daglicht uit de Powerdaylight fijne verlichting. Het is helemaal niet verblindend en mooi van kleur.

Woonzorgcentrum de Volckaert

Vraagstuk

Met onder meer een fitnessruimte, een theater, een hotel, winkels en bijna tachtig ruime zorgappartementen is De Volckaert hét toonbeeld van ouderenzorg in de 21e eeuw. Niet alleen de bewoners van De Volkaert zelf kunnen van de talloze faciliteiten gebruik maken, ook niet bewoners zijn van harte welkom om er te komen sporten, te vergaderen of om een theatervoorstelling bij te wonen. Het centrum neemt daarmee een belangrijke positie in het Brabantse Dongen in.

Oplossing

De fitnessruimte en een verbindingsgang zijn door architect Oomen (Breda) en aannemer Heijmans Bouw voorzien van een groendak. Om de energiewinst te behouden zocht men de meest efficiënte vorm van daglichttoetreding. De Powerdaylight bleek bij uitstek de oplossing te zijn om de fitnessruimte en de gang te voorzien van helder daglicht zonder gevolgen voor het binnenklimaat. Dit vanwege de uitermate gunstige verhouding tussen diameter en lengte met een reflectiewaarde van 99,7%.

Klant aan het woord

De Powerdaylight systemen zijn erg mooi. Je kunt je bijna niet voorstellen dat je in dat gedeelte van het gebouw onder een dikke laag grond loopt, zo licht is het.

Nuffield ziekenhuis

Het Nuffield Ziekenhuis in het Verenigd Koninkrijk is een privéziekenhuis met 45 slaapkamers met een scala aan diensten en speciale klinieken, van acupunctuur tot röntgen. De focus ligt op het bieden van excellentie in de klinische en medische zorg die ze aanbieden. Het ziekenhuis wil de patiënten het zo aangenaam mogelijk maken en er wordt zorgvuldig rekening gehouden met de inrichting van en de sfeer in de kamers van de patiënten.

Vraagstuk

Toen werd besloten om van een interne ruimte vier extra kinderdagverblijven in het ziekenhuis te maken, wilden managers graag onderzoeken hoe ze de sombere ruimte konden voorzien van natuurlijk licht. Voorheen werd de ruimte verlicht door felle kunstverlichting. De managers onderzochten de mogelijkheden van daglichtbuizen en waren er snel van overtuigd dat dit het ideale product was voor hun project.

Oplossing

Er werden tien Powerdaylight Ø 53 cm daglichtsystemen geïnstalleerd, elk uitgerust met een op afstand bedienbare daglichtdimmer. Hiermee kunnen patiënten het daglicht overdag regelen wanneer ze dat willen.

Klant aan het woord

Zodra ik met Powerdaylight sprak, was het duidelijk dat zij veel beter geïnformeerd waren dan andere bedrijven op dit gebied. Ze luisterden naar de problemen die we probeerden aan te pakken en ze wilden ons graag helpen de juiste oplossing te vinden. We zijn erg blij met het effect dat de Powerdaylights heeft in de kamers waarin ze zijn geïnstalleerd. We overwegen hoe we ze bij andere Nuffield ziekenhuizen kunnen gebruiken om vergelijkbare voordelen te behalen.

Haga ziekenhuis

Het Haga Ziekenhuis is voortdurend bezig met de toekomst en realiseert op dit moment een vernieuwd ziekenhuis; een transparant ziekenhuis waar medewerkers en patiënten zich thuis voelen. Door zorgzaamheid en patiëntvriendelijkheid hoog in het vaandel te hebben, staat de mens centraal. Hiermee wordt betere zorg en een gezonde omgeving gecreëerd.

Vraagstuk

Bij de vernieuwing van de hartafdeling in het ziekenhuis is gekeken naar wat men kon doen aan de zorgomgeving voor de patiënten en het personeel. Het moest lichter en kleurrijker worden, alsook huiselijker. Bovendien staat het werkstation van het personeel in het midden van de afdeling, waar geen directe raampartijen aanwezig zijn.

De gezamenlijke zitruimte is aangepakt. Door het plaatsen van nieuw meubilair heeft de ruimte een huiselijke uitstraling gekregen. Deze centrale plek is erg belangrijk, omdat het een positieve bijdrage levert aan de patiënten en hun genezingsproces.

Oplossing

Daarnaast is gekozen voor het creëren van extra daglicht op de afdeling door middel van Powerdaylight daglichtsystemen. Een natuurlijke omgeving heeft immers een vitaliserende en rustgevende werking op de patiënt als op het personeel.

Een andere positieve eigenschap van het daglichtsysteem is de isolerende werking. Voor de klimaatbeheersing en energiezuinigheid van deze afdeling is dit een groot pluspunt. Door een goed binnenklimaat in ziekenhuizen kan namelijk verspreiding van infectieziekten worden voorkomen.

Klant aan het woord

Wij merken dat mensen graag in de zitruimte verblijven. De extra toevoeging van daglicht wordt als positief ervaren, ook door het personeel.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.