De bestaande basisschool bleek voor zes groepen te klein en te oud. Daarom is er gekozen voor nieuwbouw die ruimte biedt aan elf groepen met een speellokaal. Als gevolg van integraal teamwork binnen verschillende disciplines werd Techcomlight in een vroeg stadium bij de bouwplannen betrokken. Techcomlight heeft in dit project de daglichttoetreding verzorgd.
De nieuwe Veldhuizerschool in Ede moest tot 80% minder energie verbruiken door passieve hulpbronnen te benutten. De volledig energiezuinige school is gebouwd volgens de normen van passiefbouw.
De Solatube Ø 35 cm ECO is uitgerust met een extra koepel, isolatielens en geïsoleerde dakopstand. Hierdoor worden isolatiewaardes tot wel 0,7 W/m²K behaald, waardoor hij geschikt is voor passiefbouw. De nieuwste isolatiewaarden waren nog niet gepubliceerd of er werden al 17 Solatube ECO daglichtsystemen in het ontwerp opgenomen. Dit draagt bij aan een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat daglichttoetreding bijdraagt aan verbeterde schoolprestaties van de kinderen. Daglicht zorgt voor meer concentratievermogen, een beter humeur, meer productiviteit, minder ziekte en het reduceert het maken van fouten.
Een klein monumentaal klooster is uitgebouwd tot de Brede School de Waterhoef in de dorpskern van Oisterwijk. Deze passiefschool heeft de richtlijnen voor een duurzame en groene school (pilotproject van het Astmafonds en de GGD) in acht genomen.
De grootste uitdaging van de opdracht was de benodigde omvangrijke nieuwbouw het karakteristieke klooster niet te laten overstemmen. Dit is opgelost door meerdere kleinschalige gebouwen te ontwerpen waarvan de langskappen op de klaslokalen even hoog zijn als het bestaande klooster. Daarnaast dienen de volgende pijlers centraal te staan:
– Het realiseren van een gezond binnenklimaat;
– Duurzaam bouwen;
– Duurzaamheid in het onderwijsprogramma van de partners.
Bij het realiseren van bovengenoemde pijlers kon daglichttoetreding uiteraard niet ontbreken. Gekozen is voor 26 Powerdaylights van het type Ø 35 cm. Hierbij werden er 12 stuks door een plat dak geplaatst en 14 stuks door een pannendak. Deze manier van verlichten is niet alleen energiezuinig, maar zorgt ook nog voor een verbetering van het concentratievermogen.
In het historische stadje Veere is een vissershuisje van bijna honderd jaar oud gesloopt om opnieuw opgetrokken te worden. Echter wel als passiefhuis: een woning die gericht is op de toekomst en gebouwd volgens de meest moderne energiebesparende technologieën.
Het realiseren van een passiefhuis binnen de historische architectonische context. In enkele ruimtes was het – vanwege doorzicht naar de buren – niet mogelijk om ramen te plaatsen. Voor de daglichttoetreding werd daarom een andere mogelijkheid gezocht.
De Powerdaylight systemen zorgen voor veel licht zonder hinderlijk uitzicht, maar ook zonder warmtedoorvoer.
Met de Powerdaylight daglichtsystemen is er voor passiefhuizen een ingenieuze mogelijkheid voor extra daglicht in huis. Een passiefhuis met veel natuurlijk licht ontspant.