Faunatunnel, N18 autoweg, Nederland

Rondom de N18 bevinden zich de natuurgebieden de Slangenburg, de Wrange en Montferland. Vanwege de N18 waren deze gebieden niet meer met elkaar verbonden. Daarom zouden 5 keer dichte faunatunnels de oplossing zijn om de gebieden te verbinden en de dieren apart te houden van het verkeer.

Vraagstuk

Voorwaarde vanuit de opdrachtgevers Gemeente Doetinchem en Rijkswaterstaat was dat de faunatunnels langdurig zouden blijven functioneren.

Reptielen in Nederland hebben een geringe grootte, wendbaarheid en klimvermogen, daardoor zijn er hoge eisen aan de faunavoorzieningen voor reptielen. Daarnaast zijn consequent onderhoud en beheer van groot belang voor het goed functioneren van faunapassages. De opdrachtgever wilde met daglicht ervoor zorgen dat de tunnel overdag interessant zou zijn voor reptielen, amfibieën, egels en dassen.

Oplossing

Vanwege de lengte van de tunnel is gekozen om 3 Powerdaylight daglichtsystemen te monteren per tunnel. De systemen die hier zijn toegepast zijn de prefab faunasystemen met een diameter van Ø 35 cm met een ronde montageplaat. De positionering is als volgt: één vrijwel aan het begin, één in het midden en één aan het einde. De dieren die zich door de tunnel verplaatsen houden op deze manier altijd het gevoel het einde van de tunnel te zien. 

Doordat het systeem geheel prefab wordt geleverd, is de installatie op locatie gemakkelijk. Daarnaast zijn de systemen onderhoudsarm; ideaal bij moeilijk bereikbare plekken als autowegen. Inmiddels zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd of de faunatunnels naar wens functioneren en hieruit blijkt dat de faunatunnels met veel regelmaat gebruikt worden. 

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.